Sprzedaż mąk
Mąka jest niezbędnym składnikiem wypieków, wyrobów garmażeryjnych, ale jest też znaczącym dodatkiem do sosów i innych produktów, które mogą wymagać naturalnego zagęszczenia. Na rynku pojawia się coraz więcej odmian tego produktu, a wraz ze wzrostem świadomości na temat zdrowia i produktów korzystnie wpływających na nasze samopoczucie coraz częściej sięgamy po inne niż pszenne mąki.
Nasza firma zajmuje się produkcją wysokiej jakości mąki gryczanej, która zyskuje na popularności dzięki swoim cennym właściwościom zdrowotnym. Obok kaszy gryczanej jest to drugi, cieszący się ogromnym zainteresowaniem klientów produkt.
Właściwości mąki gryczanej
Mąka gryczana powstaje w wyniku zmielenia ziaren gryki. Charakteryzuje się nieco ciemniejszym kolorem i oryginalnym zapachem. Jest ceniona w diecie osób, które sięgają po produkty bezglutenowe. Ma niski indeks glikemiczny, więc może być swobodnie stosowana przez diabetyków, gdyż reguluje poziom cukru we krwi.
Duża zawartość magnezu, fosforu, cynku, witamin z grupy B poprawia pracę wielu układów w tym trawiennego, nerwowego, krążenia. Na 100 g produktu przypada średnio około 335 kcal i 3,1 g tłuszczu, a przy tym ponad 70 g węglowodanów i 10 g błonnika.
Mąka jaglana
Dostępna w naszej ofercie mąka jaglana to zdrowy zamiennik innych rodzajów mąk. Zawierająca witaminy z grupy B, mikroelementy, potas oraz magnez korzystnie wpływa na układ krążenia i układ nerwowy. Doskonała na śniadanie, do pieczenia oraz jako dodatek do zup i sosów mąka jaglana wspomaga również proces trawienia. Ze względu na wysoką zawartość błonnika oczyszcza i udrażnia jelita. Jako produkt niezawierający glutenu mąka jaglana może być stosowana także w dietach eliminacyjnych.
Mąka grochowa
Oferowana przez nas mąka grochowa ceniona jest zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne. Wytwarzana z mielonych ziaren gronu mąka posiada wysokie wartości odżywcze właściwe dla warzyw strączkowych. Bogata w witaminy z grupy B i stanowiąca cenne źródło białka mąka grochowa wspomaga układ nerwowy, mięśniowy i kostny. Dzięki dużej zawartości błonnika, działa także korzystnie na układ trawienny. Ze względu na delikatny smak i właściwości spajające, mąka grochowa stanowi idealny dodatek do chleba, ciast i innych wypieków. Znakomicie sprawdza się również jako składnik naleśników i dodatek do zagęszczania zup.